Tuintips

Elke maand verzamelen wij de beste tuintips voor u. Bent u een echte tuinliefhebber? Neem dan regelmatig een kijkje op deze pagina en ontdek de nieuwste tips en trucs. Elk seizoen heeft zijn charme en geeft de tuin een eigen uitstraling. Dit betekent dat er altijd genoeg te doen is in uw tuin. Lees hier de laatste tips voor de tuin, leuke weetjes en handige instructies.

Snoeien in januari

Bessenstruiken

Rode bessen, witte bessen, zwarte bessen en kruisbessen kunt u nu al snoeien.

Sierbomen

Ook veel boomsoorten kunt u nu in model snoeien,. Snoei echter geen zware takken bij de berk, esdoorn of walnoot. Daarvan komen de sapstromen binnenkort op gang en dan kunnen ze na snoei sterk blijven bloeden waardoor de wonden niet sluiten. Wacht met ingrijpend snoeien tot de herfst.

Klimfruit

Het snoeien van de druif en kiwi moet voor eind januari gebeuren om sterk bloeden te voorkomen.

Fruitbomen

Wacht bij voorkeur tot februari met het snoeien van fruitbomen om beschadigingen te voorkomen. Met het snoeien van steenfruitbomen, zoals kersen, pruimen, nectarines, perziken en abrikozen kunt u zelfs het beste wachten tot mei.

Wilde scheuten verwijderen

Wilde scheuten moet u niet wegsnoeien, dan verschijnen er juist nog meer scheuten. U kunt deze het beste verwijderen door de aanhechting in de grond op te zoeken en de scheuten eraf te draaien.

Vruchtbomen opschonen

Verwijder verdroogde vruchten die nog in vruchtbomen hangen: dit zijn echte infectiebronnen. Ze kunnen schimmelsporen bevatten die later problemen geven.

Tuintips voor januari

Rustig aan beginnen

Aan bollen, knollen en kuipplanten hoeft u in deze tijd van het jaar niet zoveel te doen, behalve controleren of ze niet bevriezen of verrotten. Sommige bomen en struiken kunt u nu al snoeien, zoals overwinterende fuchsia’s en bessenstruiken. Wilt u alvast wat kleur in de tuin? U kunt nu winterbloeiende struiken kopen die uw tuin in deze grijze maanden lekker opfleuren. Als het niet vriest, kunt u ze zelfs al planten.

Denk aan de vogels

De vogels hebben het in de wintermaanden wat moeilijker. Zelfs als er geen sneeuw ligt, kunnen zij met moeite aan voldoende voer komen. U kunt ze bijvoeren, bijvoorbeeld met stukjes fruit om aan hun vitaminebehoefte te voldoen.

Prachtige lelies in huis

Zeg nu zelf, is het niet heerlijk thuiskomen in een huis vol warme kleuren die positieve energie uitstralen? Met een kleurrijk lelieboeket heeft u dat snel voor elkaar.

Kleurenpracht

Van warm oranje tot mystiek paars. De leliefamilie blinkt uit in warme en sprankelende kleuren die u eindeloos met elkaar kunt combineren. Kiest u voor wijnrood-oranje of paars-rood-roze? De bloemen van de lelie hebben soms verrassende prints zoals vlekjes, stippen en strepen. Bijna magisch! Kijk maar eens goed als de bloemen bloeien en openspringen.

Zo lang mogelijk genieten

Met deze verzorgingstips heeft u extra lang plezier van uw boeket met lelies.

  • Snijd twee tot drie centimeter van de stelen schuin af.
  • Verwijder het onderste blad (dat in het water zou komen te staan).
  • Zet de bloemen in een schone vaas met schoon water en snijbloemenvoedsel.