Tuintips

Elke maand verzamelen wij de beste tuintips voor u. Bent u een echte tuinliefhebber? Neem dan regelmatig een kijkje op deze pagina en ontdek de nieuwste tips en trucs. Elk seizoen heeft zijn charme en geeft de tuin een eigen uitstraling. Dit betekent dat er altijd genoeg te doen is in uw tuin. Lees hier de laatste tips voor de tuin, leuke weetjes en handige instructies.

Tuintips voor oktober

Langzamerhand krijgen herfstkleuren de overhand en maakt de tuin zich klaar voor de winter. De tuin is in oktober dus allerminst saai. Juist nu kunt u genieten van bloeiende planten en heesters in de meest fantastische kleuren. Wat dacht u van bloeiende herfstkrokussen, Sedum en herfstchrysanten?

Sommige planten vallen op door hun blad, andere hebben prachtige bloemen of kleurrijke siervruchten. Zo kunnen allerlei hulstsoorten, sierappels, sneeuwbes en kardinaalsmuts uw tuin in het najaar een kleurrijke boost geven.

Winterbloeiers

De toverhazelaar of sierkers zijn prachtige winterbloeiers voor in de tuin. Heeft u geen tuin maar een balkon? Dan is de winterjasmijn zeer geschikt. Zet de struik in een ruime pot of kuip en geef hem een klimsteuntje, dan vindt hij zijn weg vanzelf.

Planten en verplanten

Oktober is de plantmaand bij uitstek. U kunt bomen, heesters en vaste planten nu (ver)planten. Zo hebben ze voldoende tijd om wortels te maken voordat het winter wordt.

Het verplanten en vervoeren van heesters gaat het makkelijkst wanneer u de takken bij elkaar bindt. Bij planten met stekelige takken kunt u het beste eerst een stevige doek om de takken draaien. Klim- en leiheesters verplanten lukt niet zonder de planten fors terug te snoeien. Het risico dat ze uit al wat ouder hout niet meer opnieuw uitlopen, is groot. Daarom is het verplanten van oudere klimmers moeilijk.

Oktober is bijzonder geschikt om heide te planten. Plant heide ongeveer twee centimeter dieper dan de planten in hun potje staan. Zo voorkomt u dat ze door harde wind gaan wrikken en dat de zon op de wortels schijnt.

Ook kunt u nu bloembollen planten. Gezellig samen met het gezin een dagje de tuin in, allemaal een mandje met bollen en een plantschepje mee en genieten maar. U bent verzekerd van heel veel kleurenpracht in het voorjaar.

Bodembedekkende planten, ideaal voor in de tuin!

Bodembedekkers zijn onmisbaar in de tuin, doordat ze een dicht tapijt vormen zijn ze heel geschikt om kale plekken in de tuin op te vullen.

Wat zijn bodembedekkers?

Bodembedekkers zijn laag groeiende, sterke vaste planten die zich vermeerderen door het maken van uitlopers. Zo ontstaat een prachtig tapijt dat weinig onderhoud nodig heeft. Bodembedekkende vaste planten zijn perfect als opvulling onder struiken, heesters en bomen. Bovendien krijgt onkruid, dankzij bodembedekkende planten, nauwelijks de kans om toe te slaan.

Bodembedekkers planten

Bodembedekkende planten zijn er in vele soorten en maten, waardoor ze altijd bij uw smaak passen. Een mooie variant gevonden? Begin dan met het verwijderen van onkruid rondom de standplaats. Meng een dikke laag compost of mest door de grond, zodat u jarenlang plezier zult hebben van uw bodembedekker. Bodembedekkers kunnen het hele jaar door geplant worden, zolang het niet vriest.

Verzorging

De verzorging van bodembedekkende planten is eenvoudig. Af en toe bijmesten doet wonderen, zeker bij bloeiende varianten. Wordt uw bodembedekkende plant te groot? Snoei deze dan gewoon wat terug.

Wintergroene bodembedekkers

Wintergroene, bladhoudende bodembedekkers zijn populair, omdat u er het hele jaar door van kunt genieten. Onderstaande varianten doen het prima in de schaduw en zorgen in het voorjaar bovendien ook nog eens voor een prachtig kleurenspektakel in uw tuin.

 • Schaduwkruid (Pachysandra terminalis): bloeit in maart/april met niet al te opvallende, lieflijke witte bloemetjes.
 • Goudaardbei (Waldsteinia ternata): sterke en groenblijvende bodembedekker, die in het voorjaar prachtige gele bloemetjes geeft.
 • Maagdenpalm (Vinca minor): deze plant geeft in het voorjaar prachtige witte en blauwe bloemetjes. Vaak volgt er in de zomer een tweede bloei.
 • Klimop (Hedera helix): klimop zorgt voor een prachtig dik tapijt en laat daardoor bijna geen onkruid toe.
 • Duizendknoop (Persicaria): bloeit in de zomer met prachtige lichtroze bloemen. De ongeopende bloemen zijn donkerder van kleur, waardoor het lijkt alsof de plant twee kleuren heeft.
 • Grote veldbies (Luzula sylvatica): geeft in de periode april tot en met juni kleine witte bloemetjes.

Bladverliezende bodembedekkers

Ook kunt u kiezen voor bladverliezende bodembedekkers. Deze zijn in de winter kaal, maar in de andere jaargetijden brengen ze extra vrolijkheid in de tuin.

 1. Bosaardbei (Fragaria vesca)
 2. Elfenbloem (Epimedium)
 3. Kruipend zenegroen (Ajuga reptans)
 4. Labradorviooltje (Viola labradorica)
 5. Longkruid (Pulmonaria)
 6. Ooievaarsbek (Geranium)
 7. Purperklokje (Heuchera)
 8. Schuimbloem (Tiarella)
 9. Mansoor (Asarum europeum)
 10. Vrouwenmantel (Alchemilla)