Tuintips

Elke maand verzamelen wij de beste tuintips voor u. Bent u een echte tuinliefhebber? Neem dan regelmatig een kijkje op deze pagina en ontdek de nieuwste tips en trucs. Elk seizoen heeft zijn charme en geeft de tuin een eigen uitstraling. Dit betekent dat er altijd genoeg te doen is in uw tuin. Lees hier de laatste tips voor de tuin, leuke weetjes en handige instructies.

Tuintips november

Groenblijvende bomen en planten

Vindt u dat uw tuin te weinig groen laat zien in de winter? Plant dan nu nog groenblijvende bomen en planten op verschillende plekken in uw tuin. Coniferen, struikklimop en bamboesoorten zijn uitstekende voorbeelden van groenblijvers die uw tuin opfleuren in de wintermaanden.

Bloembakken en -potten in de winter

Ook in de winter kunt u bloembakken en potten goed gebruiken. Vul ze met verse grond en winterharde planten die voor kleur zorgen in uw tuin of op het balkon. Winterheide, Skimmia en klimop doen het goed in bakken en potten. Om te voorkomen dat de planten bevriezen, kunt u de bak isoleren met noppenfolie. Laat de drainagegaten vrij, zodat het water weg kan lopen.

De vijver in de winter

Heeft u een vijver in de tuin? Zorg er dan voor dat deze ijsvrij blijft met een ijsvrijhouder. Onder het ijs kan zich namelijk gas verzamelen dat uit de modderbodem opstijgt. Tegelijkertijd neemt de zuurstofrijke lucht in het water af, waardoor een ongezonde situatie ontstaat voor de planten en dieren in uw vijver.

Bloembol van het jaar!

De bloembol van het jaar is bekend! Dit jaar gaan de dubbele tulpen er met de titel vandoor! De bloem heeft extra veel bloemblaadjes en geeft een heerlijke geur. Dubbele tulpen bloeien zowel vroeg als laat in het voorjaar, waardoor u extra lang van ze kunt genieten.

Dubbele tulpen hebben veel meer bloemblaadjes dan normale tulpen. Bovendien zijn ze rond en extra groot. Ze kunnen een diameter van wel 10 cm bereiken. Dubbele tulpen bestaan uit vroegbloeiende en laatbloeiende tulpen.

Vroegbloeiende dubbele tulpen

In april laten vroegbloeiende tulpen hun bloemen al zien. De tulpen bloeien door tot in mei. Omdat de stelen van deze dubbele tulpen kort en sterk zijn, knakken ze minder snel door wind en regen.

Laatbloeiende dubbele tulpen

Vanaf mei laten laatbloeiende tulpen zich volop zien. Het is het meer dan waard om iets langer te wachten op de bloemen van deze tulpen. Ze geven namelijk nog grotere bloemen dan de vroegbloeiende dubbele tulpen.

Tips over tulpen

 • Ook wanneer u geen tuin heeft kunt u genieten van dubbele tulpen. Ze doen het namelijk ook perfect in bloempotten en plantenbakken.
 • Dubbele tulpen openen hun bloemen wagenwijd wanneer ze in de zon staan. Als de zon weg is sluiten ze hun bloemen weer.
 • Wilt u een prachtig bloementapijt in de tuin? Plant dubbele tulpen dan in groepen van minstens 10 bloembollen met een plantafstand van 7,5 cm. Als de bloemen wijd open staan, is geen stukje grond meer te zien!
 • Dubbele tulpen plant u in het najaar van september tot en met december. Zorg er wel voor dat ze voor de eerste vorst in de grond zitten.

Bodembedekkende planten, ideaal voor in de tuin!

Bodembedekkers zijn onmisbaar in de tuin, doordat ze een dicht tapijt vormen zijn ze heel geschikt om kale plekken in de tuin op te vullen.

Wat zijn bodembedekkers?

Bodembedekkers zijn laag groeiende, sterke vaste planten die zich vermeerderen door het maken van uitlopers. Zo ontstaat een prachtig tapijt dat weinig onderhoud nodig heeft. Bodembedekkende vaste planten zijn perfect als opvulling onder struiken, heesters en bomen. Bovendien krijgt onkruid, dankzij bodembedekkende planten, nauwelijks de kans om toe te slaan.

Bodembedekkers planten

Bodembedekkende planten zijn er in vele soorten en maten, waardoor ze altijd bij uw smaak passen. Een mooie variant gevonden? Begin dan met het verwijderen van onkruid rondom de standplaats. Meng een dikke laag compost of mest door de grond, zodat u jarenlang plezier zult hebben van uw bodembedekker. Bodembedekkers kunnen het hele jaar door geplant worden, zolang het niet vriest.

Verzorging

De verzorging van bodembedekkende planten is eenvoudig. Af en toe bijmesten doet wonderen, zeker bij bloeiende varianten. Wordt uw bodembedekkende plant te groot? Snoei deze dan gewoon wat terug.

Wintergroene bodembedekkers

Wintergroene, bladhoudende bodembedekkers zijn populair, omdat u er het hele jaar door van kunt genieten. Onderstaande varianten doen het prima in de schaduw en zorgen in het voorjaar bovendien ook nog eens voor een prachtig kleurenspektakel in uw tuin.

 • Schaduwkruid (Pachysandra terminalis): bloeit in maart/april met niet al te opvallende, lieflijke witte bloemetjes.
 • Goudaardbei (Waldsteinia ternata): sterke en groenblijvende bodembedekker, die in het voorjaar prachtige gele bloemetjes geeft.
 • Maagdenpalm (Vinca minor): deze plant geeft in het voorjaar prachtige witte en blauwe bloemetjes. Vaak volgt er in de zomer een tweede bloei.
 • Klimop (Hedera helix): klimop zorgt voor een prachtig dik tapijt en laat daardoor bijna geen onkruid toe.
 • Duizendknoop (Persicaria): bloeit in de zomer met prachtige lichtroze bloemen. De ongeopende bloemen zijn donkerder van kleur, waardoor het lijkt alsof de plant twee kleuren heeft.
 • Grote veldbies (Luzula sylvatica): geeft in de periode april tot en met juni kleine witte bloemetjes.

Bladverliezende bodembedekkers

Ook kunt u kiezen voor bladverliezende bodembedekkers. Deze zijn in de winter kaal, maar in de andere jaargetijden brengen ze extra vrolijkheid in de tuin.

 1. Bosaardbei (Fragaria vesca)
 2. Elfenbloem (Epimedium)
 3. Kruipend zenegroen (Ajuga reptans)
 4. Labradorviooltje (Viola labradorica)
 5. Longkruid (Pulmonaria)
 6. Ooievaarsbek (Geranium)
 7. Purperklokje (Heuchera)
 8. Schuimbloem (Tiarella)
 9. Mansoor (Asarum europeum)
 10. Vrouwenmantel (Alchemilla)