Tuintips

Elke maand verzamelen wij de beste tuintips voor u. Bent u een echte tuinliefhebber? Neem dan regelmatig een kijkje op deze pagina en ontdek de nieuwste tips en trucs. Elk seizoen heeft zijn charme en geeft de tuin een eigen uitstraling. Dit betekent dat er altijd genoeg te doen is in uw tuin. Lees hier de laatste tips voor de tuin, leuke weetjes en handige instructies.

Prachtige lelies in huis

Zeg nu zelf, is het niet heerlijk thuiskomen in een huis vol warme kleuren die positieve energie uitstralen? Met een kleurrijk lelieboeket heeft u dat snel voor elkaar.

Kleurenpracht

Van warm oranje tot mystiek paars. De leliefamilie blinkt uit in warme en sprankelende kleuren die u eindeloos met elkaar kunt combineren. Kiest u voor wijnrood-oranje of paars-rood-roze? De bloemen van de lelie hebben soms verrassende prints zoals vlekjes, stippen en strepen. Bijna magisch! Kijk maar eens goed als de bloemen bloeien en openspringen.

Zo lang mogelijk genieten

Met deze verzorgingstips heeft u extra lang plezier van uw boeket met lelies.

  • Snijd twee tot drie centimeter van de stelen schuin af.
  • Verwijder het onderste blad (dat in het water zou komen te staan).
  • Zet de bloemen in een schone vaas met schoon water en snijbloemenvoedsel.

Vlinders in de tuin

Wilt u vlinders naar uw tuin lokken? Plant dan nectarplanten! Vlinders zijn vooral actief op warme dagen, juist als u lekker buiten in uw tuin bent. Zo geniet u van een dubbele bonus: vrolijke vlinders én fleurige bloemen om u heen.

Nectarplanten als vlindermagneten

Nectarplanten werken als een magneet op vlinders. Nectar is de zoete, stroperige vloeistof die door de klieren van de bloemen van nectarplanten naar buiten komt. Vlinders zijn er dol op. En terwijl een vlinder vrolijk van bloem tot bloem fladdert, worden de bloemen in uw tuin bestoven.

Hele tuinseizoen nectarplanten

Veel soorten bloeiende vaste planten zijn nectarplanten. Daarmee kunt u uw tuin het hele seizoen aantrekkelijk maken voor vlinders. kan u uw tuin het hele seizoen aanlokkelijk maken voor vlinders. De mogelijkheden met nectarplanten zijn eindeloos.

Aantrekkingskracht nectarplanten

Bij sommige bloemen kunt u de nectar in het hart of aan de buitenkant van de bloem zien zitten. Het lijkt op water, maar als u er met uw vinger langsgaat voelt het kleverig. Behalve suikers zitten in nectar eiwitten en vitamines, die de meeste soorten vlindervrouwtjes nodig hebben om eitjes te leggen. Veel nectarplanten die vlinders lokken, zijn ook aantrekkelijk voor hommels en bijen. Wel hebben vlinders een lange roltong waarmee ze uit diepe bloemen van nectarplanten kunnen snoepen. Bijen en hommels kunnen hier met hun kortere tong niet of minder goed bij.

Tips voor een tuin met nectartplanten

  • Zet nectarplanten op een warme en zonnige plaats in uw tuin. Vlinders zijn koudbloedig en houden van warmte.
  • Zet meerdere soorten nectarplanten in uw tuin. Zo lok je verschillende vlindersoorten. Vlindersoorten hebben hun eigen voorkeur voor bloemen. Leef je uit met leuke combinaties.

Vijverplanten voor een droomvijver

Bij vijverplanten denken de meeste mensen direct aan waterlelies. De keuze aan planten voor een vijver is echter enorm. Denk aan oever- en moerasplanten, drijvende planten en zuurstofplanten. Voor het biologisch evenwicht in uw vijver zijn ze allemaal belangrijk. Vijverplanten halen voedingsstoffen uit het water en zorgen voor schaduw, waardoor u minder kans heeft op algen in de vijver. Ook kunnen waterdieren onder de vijverplanten schuilen of eitjes leggen.