Tuintips

Elke maand verzamelen wij de beste tuintips voor u. Bent u een echte tuinliefhebber? Neem dan regelmatig een kijkje op deze pagina en ontdek de nieuwste tips en trucs. Elk seizoen heeft zijn charme en geeft de tuin een eigen uitstraling. Dit betekent dat er altijd genoeg te doen is in uw tuin. Lees hier de laatste tips voor de tuin, leuke weetjes en handige instructies.

Pas op voor de berenklauw!

De berenklauw is een plant met prachtige witte bloemen. In deze tijd van het jaar staat de plant volop in bloei. Let goed op, want de berenklauw kan gevaarlijk zijn. De berenklauw kan namelijk lelijke brandwonden veroorzaken.

Het sap van de berenklauw bevat een stof (furocoumarine) die de huid gevoelig maakt voor zonlicht. De huidcellen sterven daardoor af en dat veroorzaakt een ontstekingsreactie. Het is dus geen allergische reactie, zoals veel mensen denken. De gevolgen variëren van ernstige huidirritatie tot derdegraads verbranding. Let ook goed op uw huisdieren, want ook bij dieren kan de plant lelijke wonden veroorzaken.

Bodembedekkende planten, ideaal voor in de tuin!

Bodembedekkers zijn onmisbaar in de tuin, doordat ze een dicht tapijt vormen zijn ze heel geschikt om kale plekken in de tuin op te vullen.

Wat zijn bodembedekkers?

Bodembedekkers zijn laag groeiende, sterke vaste planten die zich vermeerderen door het maken van uitlopers. Zo ontstaat een prachtig tapijt dat weinig onderhoud nodig heeft. Bodembedekkende vaste planten zijn perfect als opvulling onder struiken, heesters en bomen. Bovendien krijgt onkruid, dankzij bodembedekkende planten, nauwelijks de kans om toe te slaan.

Bodembedekkers planten

Bodembedekkende planten zijn er in vele soorten en maten, waardoor ze altijd bij uw smaak passen. Een mooie variant gevonden? Begin dan met het verwijderen van onkruid rondom de standplaats. Meng een dikke laag compost of mest door de grond, zodat u jarenlang plezier zult hebben van uw bodembedekker. Bodembedekkers kunnen het hele jaar door geplant worden, zolang het niet vriest.

Verzorging

De verzorging van bodembedekkende planten is eenvoudig. Af en toe bijmesten doet wonderen, zeker bij bloeiende varianten. Wordt uw bodembedekkende plant te groot? Snoei deze dan gewoon wat terug.

Wintergroene bodembedekkers

Wintergroene, bladhoudende bodembedekkers zijn populair, omdat u er het hele jaar door van kunt genieten. Onderstaande varianten doen het prima in de schaduw en zorgen in het voorjaar bovendien ook nog eens voor een prachtig kleurenspektakel in uw tuin.

 • Schaduwkruid (Pachysandra terminalis): bloeit in maart/april met niet al te opvallende, lieflijke witte bloemetjes.
 • Goudaardbei (Waldsteinia ternata): sterke en groenblijvende bodembedekker, die in het voorjaar prachtige gele bloemetjes geeft.
 • Maagdenpalm (Vinca minor): deze plant geeft in het voorjaar prachtige witte en blauwe bloemetjes. Vaak volgt er in de zomer een tweede bloei.
 • Klimop (Hedera helix): klimop zorgt voor een prachtig dik tapijt en laat daardoor bijna geen onkruid toe.
 • Duizendknoop (Persicaria): bloeit in de zomer met prachtige lichtroze bloemen. De ongeopende bloemen zijn donkerder van kleur, waardoor het lijkt alsof de plant twee kleuren heeft.
 • Grote veldbies (Luzula sylvatica): geeft in de periode april tot en met juni kleine witte bloemetjes.

Bladverliezende bodembedekkers

Ook kunt u kiezen voor bladverliezende bodembedekkers. Deze zijn in de winter kaal, maar in de andere jaargetijden brengen ze extra vrolijkheid in de tuin.

 1. Bosaardbei (Fragaria vesca)
 2. Elfenbloem (Epimedium)
 3. Kruipend zenegroen (Ajuga reptans)
 4. Labradorviooltje (Viola labradorica)
 5. Longkruid (Pulmonaria)
 6. Ooievaarsbek (Geranium)
 7. Purperklokje (Heuchera)
 8. Schuimbloem (Tiarella)
 9. Mansoor (Asarum europeum)
 10. Vrouwenmantel (Alchemilla)

Tuintips voor juni

In juni begint de zomer! Ook in de tuin kunnen we zien dat het zomer wordt. Bomen en struiken staan volop in het blad, bloemen en planten bloeien er lustig op los en de rozen brengen kleur, vorm en een bijzonder fijne geur in de tuin. 

Lekker de tuin in

Vlinders en vogels doen zich tegoed aan al het lekkers dat in de tuin te vinden is. Dit is de tijd om buiten te zijn en te genieten van uw tuin. Gezellig samen eten met vrienden, koffie drinken in de zon en toekijken hoe uw kinderen heerlijk buitenspelen.

Het ideale cadeau voor Vaderdag

Op 18 juni is het Vaderdag. Verwen uw vader eens met een stoere struik of boom. Of wat dacht u van tuingereedschap, zoals een snoeischaar of schoffel. In deze tijd van het jaar kunt u namelijk volop snoeien en schoffelen in de tuin. Het onkruid groeit hard in juni! Als u nu uw haagplanten snoeit, maken ze nog een tweede groeiperiode door.

Planten in juni

De natuur staat flink in bloei, maar toch kunt u ook in deze tijd nog planten. Denk bijvoorbeeld aan rozen die in pot gekweekt zijn. Zomerbloemen bloeien nu zelfs nog sneller dan in mei.

Top 10 zomerbloeiende planten

Veel vaste planten zijn in de zomer op hun hoogtepunt, vooral in juni en juli. Het aanbod is dan ook enorm. U kunt naar hartenlust combineren met soorten en kleuren. Om u op weg te helpen hebben we een top 10 zomerbloeiers samengesteld:
 1. Rode zonnehoed (Echinacea)
 2. Kattenkruid (Nepeta)
 3. Ridderspoor (Delphinium)
 4. Meisjesogen (Coreopsis)
 5. Akelei (Aquilegia)
 6. Klokjesbloem (Campanula)
 7. Dropplant (Agastache ‘Blue Fortune’)
 8. Salie (Salvia nemerosa)
 9. Monnikskap (Aconitum)
 10. Zeeuws knoopje (Astrantia)

Lelies in de tuin

De lelie is met haar bravoure een populaire bloem, vooral bekend als snijbloem. De bijzondere kleuren, grote bloemen en typische geuren sieren menig huiskamer. Maar wist u dat lelies ook in de tuin ware schoonheden zijn? U verwacht het misschien niet, maar leliebollen vinden het fijn in de tuin en maken het er wonderschoon met hun exotische bloemen.

Veel soorten en maten

Of u nu een bepaald kleurpalet in uw tuin aanhoudt of dat u liever een explosie van kleuren in uw tuin wilt, lelies zijn in beide gevallen bijzonder geschikt. Deze ijdeltuit is namelijk verkrijgbaar in ontzettend veel kleuren: wit, roze, lila, rood, geel, oranje, paars en alle tinten daar tussenin. Alsof dat nog niet genoeg is, is ze er ook nog met spikkels en strepen. Zelfs de vorm van de bloemen verschilt: de leliebloem is er in trompetvorm, maar ook in een platte of een komvorm. Ze kunnen met een diameter van 7 centimeter een lieflijke uitstraling aan de tuin geven, maar met een diameter van 25 centimeter ook een fijne, exotische look.

Geuren

Hoewel velen er enorm van genieten, kan de parfumachtige geur van sommige leliesoorten in huis vrij aanwezig of zelfs iets te heftig zijn. Omdat de geur van de lelie in de tuin niet in een afgesloten ruimte blijft hangen, maar zich mengt met de rest van de natuur speelt dit probleem in de tuin gelukkig niet. De speciosum hybride lelies verspreiden bijvoorbeeld een hemelse, lichte vanillegeur. Liever helemaal geen leliegeur in de tuin? Kies dan voor de Aziatische lelie. Zij geeft een verfijnde of zelfs helemaal geen geur af.

Lelies planten en verzorgen

Met haar lengte en kleurrijke bloemen brengt de lelie extra ‘glamour’ in de tuin. Het planten van leliebollen is gelukkig eenvoudig. Wanneer er al wortels aan de leliebollen groeien, kunnen ze 20-25 cm diep geplant worden. Leliebollen zonder wortels plant u tussen de 10 en 15 cm diep. Er is één bijzondere soort die een speciale behandeling nodig heeft, de witte madonnalelie (Lilium candidum). Het bovenste puntje van de madonnalelie moet vlak onder de oppervlakte van de grond komen, zodat ze de warmte van de zon kan voelen. De beste plantafstand is tussen de 20 en 40 centimeter. Deze prachtige bloemen combineren perfect met laagblijvende planten met grote bladeren. Dat komt omdat ze graag met hun voeten in de schaduw en met hun hoofd in de zon staan.

Wanneer bloeien lelies?

In de tuin bloeien lelies een aantal weken volop. Door verschillende soorten lelies in de tuin te zetten, kunt u er maar liefst drie maanden lang van genieten. Het bloeifestijn begint in juni en eindigt in augustus.

 • begin juni: madonnalelie (Lilium candidum), 2 - 3 weken in bloei
 • midden juni: Aziatische lelies, 2-3 weken in volle bloei
 • eind juni: trompetlelies, 2 - 4 weken in bloei
 • begin augustus: Oriental lelies, 3-4 weken in bloei
 • midden augustus: Lelie Nepalense, 2-3 weken in bloei
 • september: speciosum hybride lelies, 3-4 weken in bloei

Goed om te weten

 1. Sommige leliebollen zien er wat verrimpeld uit. Dit is geen enkel probleem. Leg deze bollen een dagje in vochtige grond zodat ze lekker veel water opnemen. Door het opgenomen water kunnen ze evengoed een goede start maken nadat ze geplant zijn.
 2. Heb je lelies in de tuin staan die superhoog groeien? Help ze een handje en plaats een stok naast deze bloemen voor extra steun. Op deze manier beschadigen ze niet wanneer het hard waait of regent.
 3. Als u leliebollen gaat planten, houd het dan niet bij 1 leliebol, maar plant 5 leliebollen bij elkaar. De flinke hoeveelheid bloemen zorgt voor een echt wow-effect in uw tuin.
 4. Heeft u geen tuin, maar een balkon of een terras? Ook dan kunt u genieten van lelies. Potten of plantenbakken vinden ze namelijk ook prima plekjes om te groeien.
 5. Wist u dat u lelies niet alleen in het voorjaar hoeft te planten? Ook in het najaar kunt u ze naar hartenlust een plekje in de tuin geven.

Drie tuintrends voor 2017

Geef uw tuin of balkon een vleugje power, balans of intimiteit en maak snel kennis met de powertuin, de balanstuin en de kloostertuin.

Kijkt u momenteel uit op een saai balkon of moet u nog steeds 'iets met de tuin doen'. Met de tuintrends van 2017 tovert u uw tuin om tot een waar paradijsje. U kunt de hele tuin onder handen nemen, maar ook met een paar kleine veranderingen kunt u uw tuin al frisse look geven.

Trend 1: De elegante balanstuin

Kom tot rust met vriendelijke kleuren, zachte materialen en sierlijke tuinbloeiers zoals de begonia en mandevilla. In de balanstuin is alles wat erin staat even belangrijk. U kunt materialen zoals aardewerk en riet gebruiken om uw tuin de elegante sfeer mee te geven. Het totaalplaatje is een rustige tuin waarin alle elementen in evenwicht zijn en iedereen zich prettig voelt.

Trend 2: De vrolijke powertuin

De powertuin is gericht op de groeiende belangstelling voor gezondheid en wellness. De aanwezige kleuren geven u direct weer energie. Planten die goed passen in deze tuin zijn het oranjeboompje, mandevilla en laurier. De vormen in de tuin zijn sportief, zoals een tuintafel met stalen gaasmotief, korven als potten en schalen met strepen.

Trend 3: De moderne kloostertuin

De kloostertuin heeft een natuurlijke uitstraling met vooral groene en blauwe tinten die zorgen voor een positieve en ontspannen sfeer. Planten die goed passen in de kloostertuin zijn lavendel en druif. Deze planten prikkelen op een puur natuur manier de zintuigen, waardoor de tuin een plek wordt waar u helemaal tot rust kan komen.