Tuintips

Elke maand verzamelen wij de beste tuintips voor u. Bent u een echte tuinliefhebber? Neem dan regelmatig een kijkje op deze pagina en ontdek de nieuwste tips en trucs. Elk seizoen heeft zijn charme en geeft de tuin een eigen uitstraling. Dit betekent dat er altijd genoeg te doen is in uw tuin. Lees hier de laatste tips voor de tuin, leuke weetjes en handige instructies.

Woonplant van de maand augustus

Zet eens een stukje levende natuurhistorie op tafel met Aloë, de dinosaurus onder de woonplanten. Deze plant is weer helemaal trendy door zijn stoere uitstraling.

Puur natuur

Bladeren die kunnen variëren van zilvergrijs tot diepgroen maken Aloë tot een zeer karakteristieke woonplant die soms ook nog eens prachtige bloemen laat zien. De bladeren kunnen glad of gekarteld zijn en zijn prachtig verdeeld over de plant. Het maakt van Aloë een indrukwekkende persoonlijkheid in huis.

Goed te combineren

De krachtige uitstraling van Aloë maakt het een aanwinst voor de moderne woonstijl waarin levend groen een steeds grotere rol gaat spelen. Aloë is een veelzijdige plant, die prachtig combineert met natuurlijke materialen zoals steen, keramiek en potten met natuurlijke vlekpatronen.

Aloë als luchtfilter

Aloë is een goede luchtzuiveraar, volgens onderzoek van NASA. De plant haalt schadelijke stoffen zoals benzeen en formaldehyde uit de lucht, die vaak worden veroorzaakt door verf en chemische schoonmaakmiddelen. Omdat de woonplant 's nachts zuurstof afgeeft en koolstofdioxide absorbeert, is het bovendien een prima slaapkamerplant die zorgt voor een goede nachtrust.

Verzorging Aloë

 • Aloë staat het liefst in de volle zon, donkerder dan lichte schaduw moet het niet worden.
 • Het is een zeer makkelijke plant: eens in de twee weken wat water geven volstaat.
 • Het enige waar Aloë echt niet tegen kan, is natte voeten. De kluit mag tussen gietbeurten door iets indrogen.
 • Aloë is een enthousiaste groeier die het liefst elke twee jaar een grotere pot wil hebben.

Robuuste sierplant

Aloë komt oorspronkelijk uit Afrika en is op dat hele continent én op het Arabische schiereiland te vinden. Het is een familie van bloeiende vetplanten met meer dan vierhonderd soorten. In het wild kunnen ze heel groot worden en zich op de meest weerbarstige plaatsen handhaven, als het er maar droog en warm is.

Snoeien in augustus

In augustus kunt u snelgroeiende hagen, zoals de liguster en leylandii-haag nog een keer knippen. Het is niet verstandig dit nog later in het jaar te doen. Na het snoeien, moeten de scheuten die aan de plant groeien voldoende tijd krijgen om voor de winter te rijpen.

Uitgebloeide bloemen snoeien

Eenjarige planten, maar ook veel vaste planten bloeien veel beter als de uitgebloeide bloemen regelmatig worden weggeknipt. Bij sommige soorten, zoals lupine, ridderspoor, nagelkruid, vrouwenmantel en de pronkerwt is zelfs een tweede bloei of nabloei mogelijk.

Bodembedekkende planten, ideaal voor in de tuin!

Bodembedekkers zijn onmisbaar in de tuin, doordat ze een dicht tapijt vormen zijn ze heel geschikt om kale plekken in de tuin op te vullen.

Wat zijn bodembedekkers?

Bodembedekkers zijn laag groeiende, sterke vaste planten die zich vermeerderen door het maken van uitlopers. Zo ontstaat een prachtig tapijt dat weinig onderhoud nodig heeft. Bodembedekkende vaste planten zijn perfect als opvulling onder struiken, heesters en bomen. Bovendien krijgt onkruid, dankzij bodembedekkende planten, nauwelijks de kans om toe te slaan.

Bodembedekkers planten

Bodembedekkende planten zijn er in vele soorten en maten, waardoor ze altijd bij uw smaak passen. Een mooie variant gevonden? Begin dan met het verwijderen van onkruid rondom de standplaats. Meng een dikke laag compost of mest door de grond, zodat u jarenlang plezier zult hebben van uw bodembedekker. Bodembedekkers kunnen het hele jaar door geplant worden, zolang het niet vriest.

Verzorging

De verzorging van bodembedekkende planten is eenvoudig. Af en toe bijmesten doet wonderen, zeker bij bloeiende varianten. Wordt uw bodembedekkende plant te groot? Snoei deze dan gewoon wat terug.

Wintergroene bodembedekkers

Wintergroene, bladhoudende bodembedekkers zijn populair, omdat u er het hele jaar door van kunt genieten. Onderstaande varianten doen het prima in de schaduw en zorgen in het voorjaar bovendien ook nog eens voor een prachtig kleurenspektakel in uw tuin.

 • Schaduwkruid (Pachysandra terminalis): bloeit in maart/april met niet al te opvallende, lieflijke witte bloemetjes.
 • Goudaardbei (Waldsteinia ternata): sterke en groenblijvende bodembedekker, die in het voorjaar prachtige gele bloemetjes geeft.
 • Maagdenpalm (Vinca minor): deze plant geeft in het voorjaar prachtige witte en blauwe bloemetjes. Vaak volgt er in de zomer een tweede bloei.
 • Klimop (Hedera helix): klimop zorgt voor een prachtig dik tapijt en laat daardoor bijna geen onkruid toe.
 • Duizendknoop (Persicaria): bloeit in de zomer met prachtige lichtroze bloemen. De ongeopende bloemen zijn donkerder van kleur, waardoor het lijkt alsof de plant twee kleuren heeft.
 • Grote veldbies (Luzula sylvatica): geeft in de periode april tot en met juni kleine witte bloemetjes.

Bladverliezende bodembedekkers

Ook kunt u kiezen voor bladverliezende bodembedekkers. Deze zijn in de winter kaal, maar in de andere jaargetijden brengen ze extra vrolijkheid in de tuin.

 1. Bosaardbei (Fragaria vesca)
 2. Elfenbloem (Epimedium)
 3. Kruipend zenegroen (Ajuga reptans)
 4. Labradorviooltje (Viola labradorica)
 5. Longkruid (Pulmonaria)
 6. Ooievaarsbek (Geranium)
 7. Purperklokje (Heuchera)
 8. Schuimbloem (Tiarella)
 9. Mansoor (Asarum europeum)
 10. Vrouwenmantel (Alchemilla)

Pas op voor de berenklauw!

De berenklauw is een plant met prachtige witte bloemen. In deze tijd van het jaar staat de plant volop in bloei. Let goed op, want de berenklauw kan gevaarlijk zijn. De berenklauw kan namelijk lelijke brandwonden veroorzaken.

Het sap van de berenklauw bevat een stof (furocoumarine) die de huid gevoelig maakt voor zonlicht. De huidcellen sterven daardoor af en dat veroorzaakt een ontstekingsreactie. Het is dus geen allergische reactie, zoals veel mensen denken. De gevolgen variëren van ernstige huidirritatie tot derdegraads verbranding. Let ook goed op uw huisdieren, want ook bij dieren kan de plant lelijke wonden veroorzaken.

Vaste planten in de zon

Voor de meeste vaste planten is een plekje in de zon perfect. Er zijn heel veel verschillende soorten vaste planten, die u ook prachtig met elkaar kunt combineren.

Vaste planten in een zonnige tuin

Schijnt de zon in de zomer minstens vijf uur in uw tuin? Dan noemen we dit een zonnige tuin. Veel van uw planten kunnen dit zeker waarderen. Vooral vaste planten houden van de zon en kunnen goed tegen warmte en droogte. Een aantal voorbeeld zijn spoorbloem (Centranthus), blauwe distel (Eryngium), kattenkruid (Nepeta), bloedooievaarsbek (Geranium sanguineum), salie (Salvia), marjolein (Origanum) en vuurpijl (Kniphofia).

Het planten van vaste planten

Wilt u vaste planten aan uw tuin toevoegen? Dit kan zowel in het voorjaar als in het najaar. Houd er bij de keuze van de planten onder andere rekening dat de planten qua bladvorm en kleur mooi bij elkaar passen en dat ze opvolgend bloeien. Vaste planten met verschillende bloeitijden zorgen van het vroege voorjaar tot ver in de herfst voor veel kleur en sfeer in uw tuin. De opbouw van de planten is bij voorkeur van laag naar hoog, zodat ze allemaal goed te zien zijn.

Must-have zonaanbidders

 • Duizendblad (Achillea), een sterke plant die verkrijgbaar is in veel kleuren.
 • Rode zonnehoed (Echinacea), de grote bloemen van deze plant trekken veel vlinders, bijen en hommels aan.
 • Ridderspoor (Delphinium), de lange, volle trossen van deze plant zorgen voor veel kleur.
 • Zonnekruid (Helenium) heeft vrolijke, goudgele bloemen en een bol hart.
 • Vlambloem (Phlox), deze plant heeft stervormige bloemetjes en is verkrijgbaar in verschillende kleuren.
 • Klokjesbloem (Campanula), de bloemen hebben een klokjesvorm en geven kleur aan uw tuin.
 • Margriet (Leucanthemum), de witte bloemen met gele kern zorgen voor vrolijkheid in uw tuin.

Drie tuintrends voor 2017

Geef uw tuin of balkon een vleugje power, balans of intimiteit en maak snel kennis met de powertuin, de balanstuin en de kloostertuin.

Kijkt u momenteel uit op een saai balkon of moet u nog steeds 'iets met de tuin doen'. Met de tuintrends van 2017 tovert u uw tuin om tot een waar paradijsje. U kunt de hele tuin onder handen nemen, maar ook met een paar kleine veranderingen kunt u uw tuin al frisse look geven.

Trend 1: De elegante balanstuin

Kom tot rust met vriendelijke kleuren, zachte materialen en sierlijke tuinbloeiers zoals de begonia en mandevilla. In de balanstuin is alles wat erin staat even belangrijk. U kunt materialen zoals aardewerk en riet gebruiken om uw tuin de elegante sfeer mee te geven. Het totaalplaatje is een rustige tuin waarin alle elementen in evenwicht zijn en iedereen zich prettig voelt.

Trend 2: De vrolijke powertuin

De powertuin is gericht op de groeiende belangstelling voor gezondheid en wellness. De aanwezige kleuren geven u direct weer energie. Planten die goed passen in deze tuin zijn het oranjeboompje, mandevilla en laurier. De vormen in de tuin zijn sportief, zoals een tuintafel met stalen gaasmotief, korven als potten en schalen met strepen.

Trend 3: De moderne kloostertuin

De kloostertuin heeft een natuurlijke uitstraling met vooral groene en blauwe tinten die zorgen voor een positieve en ontspannen sfeer. Planten die goed passen in de kloostertuin zijn lavendel en druif. Deze planten prikkelen op een puur natuur manier de zintuigen, waardoor de tuin een plek wordt waar u helemaal tot rust kan komen.